تجارت

تجارت در شکوفائی اقتصاد کشورها نقش عمده‎ای را ایفاء می‎نماید؛ بنابراین اصل حقوق تجارت یکی از مهمترین رشته‎های حقوق خصوصی محسوب می‎شود.

مقاله در دو بخش درباره حقوق تجارت می باشد. بخش اول کلیات حقوق تجارت را بیان می کند. حقوق تجارت شعبه‎ای از حقوق خصوصی است که بر تعدادی از روابط تجارتی و اقتصادی تجار ‎،- بنگاه‎‎های تجارتی که برای فعالیت و ادامه کار آنها ضروری می‎باشد، به وسیله قوانین تجارتی حاکمیت دارد.

در حقوق تجارت ایران مجموعه قواعدی وجود دارد که به طریق مخصوص به تجار و بنگاه‎های تجارتی (مانند اهلیت برای انجام تجارت، ثبت‎نام تجار در دفتر تجارتی، نگهداری دفارت تجارتی مقررات راجع به شرکتهای تجارتی یا اسناد تجارتی، ورشکستگی و غیره) و قراردادهای عملیات تجارتی، مانند: قرارداد راجع به حق کسب یا پیشه، اجاره تجارتی،‌ بیع و رهن تجارتی، مقررات راجع به دلایل و صلاحیت دادگاه‎ها و غیره اعمال می‎شود. منظور از روابط تجارتی عبارت است از عملیات حقوقی که تجار خواه بین خود و خواه با مشتریان انجام می‎دهند که اعمال تجارتی نامیده می‎شود.منبع اصلی حقوق تجارت همانند حقوق مدنی، قانون است ضمناً با ید قراردادهای بین‎الملی تجارتی را هم به آن اضافه کرد؛ از طرف دیگر رسم و عادت تجارتی و مقررات شغلی دو منبع دیگر حقوق تجارت را تشکیل می‎دهند و بالاخره رویه‌ قضائی و دکتری نقش تکمیل‎کننده منابع مذکور را ایفاء می‎کنند.

در بخش دوم مجموعه قواعدی که حقوق تجارت را تشکیل می‎دهد تحت حاکمیت دو مفهوم قرار دارند:اعمال تجارتی ، تجار (تاجر، شرائط اشتغال به تجارت و الزامات تجار یا شرکتهای تجارتی). در مبحث اول اعمال تجارتی و مبحث دوم تجار قرار خواهد گرفت.

همچنین مقاله در دو بخش سابقه تاریخی دفاتر تجارتی و دفاتر تجارتی و نحوه تنظیم و نگهداری آنها درباره دفاتر تجارتی توضیح می دهد.

در ادامه مقاله می خوانیم ظهور اینترنت و تجاری شدن آن در دهه اخیر شیوه‎های سنتی تجارت را متحول کرده است. به رغم ضعف حاکمیت قانون در عرصه اینترنت و بروز جنبه‎هایی زیان‎بار و غیراخلاقی، استفاده از اینترنت اجتناب‎ناپذیر و مفهوم آزادی تجارت نیز، حقی خدشه‎ناپذیر شده است: یعنی آزادی رفتن به جای مورد نظر، خرید و انجام کار مورد نظر، بی‎صرف هزینه. بریا تأمین این مقصود، ضروری است مقرراتی جامع، وضع گردد و در این عرصه، هر کسی مسئول و ضامن اعمال خود باشد. در غیر این صورت، خسارت‎ها، ناگزیر می‎گردد و مردم آسیب‎های شدید می‎بینند.

تجارت الکترونیکی، انقلابی در عادات و رویه‎های تجاری گذشته ایجاد کرده و سرعت و صرفه‎جویی را به بهترین وجه، جامه عمل پوشانده است. مرزها، فاصله‎های جغرافیایی و صرف وقت منتفی شده و مبادلات تجاری بین اشخاص و دولت‎ها بر پایه اطلاعات الکترونیکی صورت می‎گیرد. جهانی شدن، رفع موانع تجارت و به کارگیری کارت‎های هوشمند از آثار این تحولاتند.

در سده نوزدهم گسترش راه‎آهن موجب کاهش شدید هزینه‎های حمل و نقل کالا شد و تحولی در تجارت ایجاد کرد. ظهور تجارت الکترونیک در پایان سده بیستم این روند را تکرار کرد و هزینه‎های انتقال اطلاعات را شدیداً کاهش داد و نیز تحولی اساسی و اقتصادی یعنی جهانی شدن اقتصاد بر پایه تجارت آزاد را موجب شد. بدیهی است در هر تحول انقلابی، توفیق و عدم توفیق در برخی جنبه‎ها مصداق دارد. تجارت الکترونیکی به دلیل سرعت، کارآیی، کاهش هزینه‎ها و بهره‎برداری از فرصت‎های زودگذر، عرصه جدیدی را در رقابت گشوده است به گونه‎ای که عدم اتخاذ این شیوه در یک کشور، نتیجه‎ای جز انزوای آن کشور در عرصه اقتصاد جهانی دربرنخواهد داشت.

مشتری کاملاً مختار است. می‎خواهد تقاضایش در اسرع وقت اجابت شود. با توجه به زمان رؤیت صفحه وب که معمولاً کمتر از یک دقیقه است، مشتریان از امکاناتی که فنآوری فراهم کرده استقبال کرده‎اند. مردم به شبکه متصل می‎شوند و خرید خود را انجام می‎دهند و به فعالیت‎های دیگر نیز می‎پردازند.

تجارت الکترونیکی فراتر از خرید کالا به صورت «آن لاین» است. حجم تجارت الکترونیکی دم به دم افزایش چشمگیر و شگفتی می‎یابد. تنها در اروپا، میزان مبادلات الکترونیکی شرکت‎ها و مصرف‎کنندگان اروپایی در سال ۲۰۰۴ حدود ۱۶۰۰ میلیارد دلار برآورد شده است. برآوردها نشان می‎دهد حجم تجارت الکترونیکی ظرف دو یا سه سال آینده بالغ بر ۲۵% حجم کل تجارت خواهد شد.

پژوهش‎های جدید نشان میدهد که در امر رتبه‎بندی کشورها برای پذیرش و کاربست تجارت الکترونیکی، عواملی نظیر قابلیت اتصال به شبکه، اوضاع و احوال کسب و کار، وجود قوانین و مقررات مناسب، معد بودن خدمات حمایتی تجارت الکترونیکی و زیرساخت‎های حقوقی، اجتماعی و فرهنگی، نقش اساسی و قاطع دارند. به هر روی، تجارت الکترونیکی از رشد روزافزون برخوردار است و موقعیت رقابتی کشورها را از حیث صرفه‎جویی و استفاده از فرصت‎های آنی و طلایی تقویت خواهد کرد.

دولت جمهوری اسلامی ایران با توجه به امتیازات تجارت الکترونیکی، سیاست تجارت الکترونیکی را در تاریخ ۹/۵/۸۱ تصویب کرده و وظایفی را در این زمینه به عهده وزارت خانه‎های «بازرگانی» و «علوم، تحقیقات و فنآوری» و «پست و تلگراف و تلفن» قرار داده است.