چطور وکیل انتخاب کنیم؟ (معیارهای انتخاب وکیل خوب)
از لحاظ حقوقی، قرارداد وکالت یک عقد امانی است. این عبارت به این معنی است که قرارداد وکالت ریشه در امانت دارد و امانتداری و اعتماد، شاید مهمترین ویژگی یک وکیل شناخته میشود. از آنجا که سالانه بالغ بر ۱۶ میلیون پرونده قضایی وارد دادگاهها میشوند، سوالات زیر بسیار پرتکرار هستند: چه وکیلی انتخاب کنم؟ چطور وکیل انتخاب کنم؟ در انتخاب وکیل چه معیاری را در نظر بگیرم؟ چه وکیلی خوب است؟ بهترین وکیل را چطور پیدا کنم؟ معیارهای انتخاب وکیل خوب چیست؟ کدام وکیل به درد پرونده من میخورد. در این قسمت از این مقاله جامع، پس از معرفی انواع وکیل و نهادهایی که وکلا را پرورش داده و به آنها مجوز فعالیت میدهند، در صدد هستیم تا به شما معیارهای مناسبی برای انتخاب یک وکیل خوب ارائه کنیم. با ما باشید تا به شما راه و روش انتخاب بهترین وکیل را بگوییم
۱. وکیل متخصص:
یکی از مهمترین ویژگیهای یک وکیل خوب را میتوان تخصص او دانست. امروزه تمام کارها تخصصیتر شه و کیفیت خدمات قابل ارائه در تمام رشتههای علمی، به شکل قابل ملاحظهای افزایش پیدا کرده است. همواره میبینیم که مردم در مواجهه با بیماری و کسالتهای جدی، به دنبال پزشک متخصص یا فوق تخصص میگردند. همین موضوع در مسائل دیگر هم قابل مشاهده است: امروزه حتی صافکاری ماشینهای مختلف توسط افراد مختلف انجام میشود و پخت غذاهای ملل گوناگون هم بطور تخصصی انجام میشود. با این حال، متاسفانه وکالت که حرفهای بسیار دقیق و پیچیده محسوب میشود در ایران به شکل عمومی و غیر تخصصی انجام میشود. عامه مردم وکالت در هر امر حقوقی را در صلاحیت هر وکیل پایه یک دادگستری میدانند و متاسفانه وکلای دادگستری هم دست رد به سینه پروندههایی که در تخصص آنها نیست نمیزنند.
بنظر ما یکی از مهمترین معیارهایی که در انتخاب یک وکیل خوب باید لحاظ شود، تخصص و آگاهی علمی ویژه در موضوع است. امروزه گرایشهای حقوقی در مقطع کارشناسی ارشد از مرز ۱۵ گرایش گذشته و فازغالتحصیلان مقطع دکتری دانشکدههای حقوق، هر کدام در یک موضوع ویژه تخصص بسیار ویژهای پیدا میکنند. به شما پیشنهاد میکنیم در انتخاب وکیل، یکی از معیارهای خود را تحصیلات و تخصص مرتبط وکیل با موضوع پرونده خود قرار دهید و اطمینان حاصل کنید که وکیل مورد نظر شما، در آن حوزه دارای تخصص باشد. خوب است بدانید تخصص وکیل توسط کانون وکلا یا مرکز امور وکلای قوه قضائیه سنجش و ارزیابی نمیشود و در وضعیت فعلی، بهترین راه شناسایی تخصص یک وکیل، اعتماد به تحصیلات تکمیلی او در مقطع ارشد و دکتری حقوق است.
۲. وکیل باتجربه:
همانطور که تخصص وکیل بسیار حائز اهمیت است، تجربه وکیل هم باید کاملا مورد اعتنا باشد. چه بسیار وکلایی که بواسطه تجربیات متعدد در پروندههای حقوقی با یک موضوع خاص، راه حلهایی برای مشکلات حقوقی شما میشناسند که وکلای دیگر از آن بی خبر هستند. درست است که شناسایی تجربه یک وکیل با ابزارهای سنتی مشکل است، اما امروزه فناوری اطلاعات در حوزه حقوقی هم راهگشاست و میتوان در کنار مشاهده رزومه یک وکیل، سوابق کاری او را نیز مشاهده نمود. با توجه به آنچه گفته شد بنظر میرسد پیدا کردن وکیلی که سابقه وکالت در پروندهای با موضوع مشابه شما را داشته باشد موثر و سودبخش باشد.
۳. وکیل دارای حُسن شهرت:
در کنار تجربه و تخصص، حسن شهرت و خوشنامی ویژگی دیگری است که اگر در یک وکیل وجود داشته باشد، خیالتان را از نتیجه پرونده حقوقیتان مطمئنتر میکند. گاهی یک وکیل دادگستری بواسطه تعامل و همکاری ناپسندی که با موکلین سابق خود داشته، اهمال و تقصیر هایی که در پیگیری پروندهای مرتکب شده یا روابط ناسالمی که با برخی کارمندان دادگستری ایجاد کرده است، میان مردم بد نام شده و در مراجع قضایی هم از اعتبار او کاسته میشود. بهتر است موکلین پیش از انتخاب وکیل با پرسوجو از موکلین سابق یا مشاهده نظرات آنلاین سایرین در مورد وکیل، از حسن سابقه و شهرت وکیل مطمئن شوند.
۴. وکیل دارای ارتباطات قوی:
وکیلی که دارای قدرت برقراری ارتباط سریع و موثر با سایرین باشد، احتمال موفقیت بیشتری را در کار خود رقم میزند. از سویی، وکیل دارای ارتباطات قوی به شبکهای از دوستان و همکاران خود دسترسی دارد که میتواند با مشورت و کسب نظر تخصصی از آنها، از تجربیاتشان در پروندههای مشابه نیز استفاده کند. از سویی دیگر، چنین شخصی توانایی بیشتری در برقراری ارتباط موثر و انتقال نظر و استدلال خود به قاضی و کارمندان قضایی دارد و احتمالاً راحتتر میتواند حقیقت را به اثبات برساند.
توجه: از آنچه در این بند به عنوان ارتباطات قوی مطرح گردید، صرفا مفهوم حسن معاشرت وکیل مدنظر است و به هیچ وجه ارتباطات فراقانونی و ناصحیح مورد تایید دادپرداز نخواهد بود.
۵. وکیل رازدار و امانت دار:
از جمله ویژگیهایی که لازمه فعالیت حقوقی و وکالتی است، میتوان به رازداری و امانت داری اشاره نمود. پروندههای حقوقی سرشار از اسرار و رازهای ناگفتهی موکلینی است که صرفا به واسطه تخصص وکیل و با اعتماد به امانتداری او حاضر به افشای آن شدهاند. بد نیست بدانید وکلا علاوه بر اینکه به موجب اخلاق حرفهای ملزم به رعایت رازداری و مخفی نگه داشتن اسرار موکل هستند، بر اساس قانون نیز مکلف هستند تا اسرار موکل را مخفی نگاه داشته و از افشای آن خودداری نمایند. رازداری و امانتداری وکیل ویژگی است که باید در پروندههای کیفری و خانواده بیشتر از سایر زمینهها مورد رعایت قرار گیرد، چرا که در این نوع از پروندهها، اطلاعات پرونده دارای جنبههای شخصیتر و محرمانهای تری است و افشای آنها آبروی موکل را ممکن است در مخاطره قرار دهد.
۶. وکیل صادق:
صداقت و راستگویی یک ویژگی کلیدی در وکیل است. همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم، وکالت در پایه اعتماد و امانتداری شکل میگیرد، لذا بسیار مهم است که بتوانید به حرف وکیل خود اعتماد کنید. اگر تمایل دارید وکیلی را برای مشکل حقوقی خود به خدمت بگیرید، به شما پیشنهاد میکنیم نظر سایرین را در مورد او بپرسید و یا در رزومه او مطالعه کنید